DBU har netop udtaget 29-mandstruppen til første samling for U16 Future landsholdet, der samles den 1. oktober 2024 i Nyborg. En samling der især for de fysisk senere udviklede spillere i årgang 2009 har været imødeset.
Men hvad er DBU U16 Future landshold? Hvad kan vi forvente? Og hvordan fordeler spillerne sig?
DBU U16 Future?
Future landsholdene er skabt efter belgiske forbillede i et forsøg på at skabe bedre rammer for fysisk senere udviklede spillere. Det stereotypiske eksempel på en future spiller er en teknisk dygtig/elegant spiller, der i højde og drøjde halter bagefter sine jævnaldrende.
Dette segment af spillere vil typisk ikke være repræsenterede på det egentlig U16 landshold, idet den fysiske modenhed alt andet lige har enorm betydning for performance her og nu. Ser man på det U16 (2009) landshold, der var samlet i Tyrkiet, så var der formentlig 1 spiller, som ville kunne deltage på Future.
Årgang 1998 var den første årgang, hvor der blev udtaget Future U16 landshold. Fra det første kuld finder man blandt andre Martin Frese, Anders Dreyer & Lukas Engel. Spillere som alle har taget turen til Superligaen og videre til udlandet.
DBU U16 Future årgang 2009 - de ældste dominerer!
Ser man på den aktuelle 29-mandstrup, så tegner der sig et billede af, at det er de ældste af de sent-udviklede, der dominerer udtagelsen. Hele 45 % af truppen er født i 1. kvartal af 2009. Fordelingen er som følger:
- Q1 = 45 % (13 spillere)
- Q2 = 21 % (6 spillere)
- Q3 = 24 % (7 spillere)
- Q4 = 10 % (3 spillere)
Der er i og for sig ikke noget underligt i, at de tidligst fødte dominerer. Den "relative alders effekt" (RAE) er et udbredt fænomen og generelt problem i konkurrencesport med "cut-off" datoer, hvor vi konkurrere i årgange. Tommelfingerreglen er normalt at spillerne fordeler sig med hhv. 40-30-20-10 % på de respektive kvartaler efter skæringsdatoen.
Det er dog overraskende at Future landsholdet bekræfter RAE i og med, at konceptet netop går ud på at sikre en bedre vej igennem for sent-udviklede spillere med højt potentiale.
Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt at alle spillere i Q4 er født i oktober. Den yngste spiller er således født 26. oktober 2009. Der er ingen spillere fra hverken november eller december repræsenteret.
Det ville være interessant at kigge på den "relative vækst effekt", som giver et indtryk af, hvor langt spillerne er i deres fysiske udvikling. Dette kræver dog en indsigt som alene DBU besidder.
Hvor kommer spillerne fra?
29 mandstruppen fordeler sig på følgende måde:
- Ligaen: 22 spillere
- Divisionen: 6 spillere
- Udlandet: 1 spillere
Sammenligner man med udtagelsen til det reelle U16 landshold, der var i Tyrkiet tidligere på måneden, så var der her 2 spillere fra Divisionen, mens alle øvrige kom fra Ligaklubber.
Hvad nu?
Som med alle andre landsholdsudtagelser - særligt første gang - så er de udtagne ofte ekstatiske, mens de oversete er skuffede. Uanset hvilken grupper man tilhører, så er det dog vigtigt at huske på, at udtagelser til ulandshold er noget der kommer og går.
For de udtagne handler det om at klø på og turde spille sig ud, når man er med. Man skal turde vise sig frem, og man skal turde lave fejl. Alt er en del af processen omkring at blive den ultimative udgave af sig selv.
For de øvrige spillere handler det om at bruge fravalget som motivation for at klø ekstra på. Modgang og modstand er potentielt nogle af de vigtigste elementer i udviklingen.
Det er i fodboldverden ikke vigtigt, hvem der udvælges som U16. Fodbold er last man standing, så det er bare om at klø på!